Szalagos fánk



Hozzávalók:

    5 dkg élesztő
    1 evőkanál cukor
    4 evőkanál olvasztott margarin
    3 dl tej
    csipet só
    4 tojássárgája
    70 dkg liszt
    olaj a sütéshez
    porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

Az élesztőt a cukorral és 1 dl langyos tejjel felfuttatjuk. A keverőtálba tesszük a tojássárgát, kissé megsózzuk, és állandó keverés mellett hozzáadjuk a többi langyos tejet, a 70 dkg lisztet, a megkelt élesztőt és az olvasztott, langyos margarint. Fakanállal alaposan kidolgozzuk, hólyagosra verjük. Az edényt letakarva a tésztát meleg helyen 1 órát kelesztjük.

Lisztezett deszkára borítjuk, kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, fánkvágóval kiszaggatjuk, és ismét letakarva kelesztjük fél órát.

Forró, bő olajban kisütjük úgy, hogy amíg az alsó fele sül, az edényt lefedjük, majd miután a fánkokat megfordítottuk, fedő nélkül sütjük tovább. Így lesz szép szalagos.

Vaníliás porcukorral és baracklekvárral ízesíthetjük.