Gazpacho - spanyol leves hidegen

A gazpacho egy spanyol leves, amelyet hidegen fogyasztunk. Főalapanyaga a paradicsom, amely egy szuperétel, hiszen nagyon magas azantioxidáns tartalma. Mivel a leves nem más, mint nyers alapanyagokturmixa, a gazpacho nem csupán egy egészséges leves, de az egyiklegalkalmasabb méregtelenítő étel is. Forró, nyári napokon kimondottanhűsítő a hatása..

Hozzávalók:

1/2 kg érett paradicsom
1 gerezd fokhagyma
4-5 újhagyma
1/2 kaliforniai paprika
5 cm uborka
1 citrom leve
1 és fél ek olíva olaj (hidegen sajtolt)
Só, bors, paprika – ízlés szerint
2 ek friss koriander és-vagy petrezselyem zöldje

Díszítés:

2.5 cm uborka apró darabokra vágva
1/4 paprika apró darabokra vágva
1 ek karikákra vágott újhagyma

Elkészítés:

1. Mossuk meg alaposan, majd vágjuk apró darabokra az alapanyagokat.
2. Egy robotgéppel turmixoljuk össze a paradicsomot és a fokhagymát,majd adjuk hozzá a többi zöldséget, sót, borsot és 1 csipetnyi pirospaprikát (ez lehet csípős is!). Turmixoljuk tovább – de ne pürévé,azaz a leves maradjon kissé darabos.
3. Töltsük át egy tálba és hűtőszekrényben hűtsük le 15-20 perig.
4. Tálalás előtt szórjuk meg DXN Mushroom porral, majd díszítsük az apróra vágott uborkával, paprikával és újhagymával.
Pirított kenyérrel kínáljuk.