Szerb ajvár DXN Vinaigrette ecettel




Hozzávalók:

2 kg vastag húsú pritaminpaprika, 1 kg padlizsán, 1 kg paradicsom, 4 dl olivaolaj, 1 fej fokhagyma, 3 fej vöröshagyma, só, cukor, babérlevél, őrölt feketebors, egész kömény és DXN Vinaigrette ecet ízlés szerint

Elkészítés:

A padlizsánt addig sütöm a forró sütőben, amíg a héja megfeketedik, majd fakéssel vagy műanyag késsel kikaparom a héjából egy edénybe. A pritaminpaprikát ugyancsak annyira megsütöm, hogy a héjukat könnyen lehúzhassam. (sütés után egy tálban alufóliával letakarom míg kihűl, így könnyebb lehúzni a héját) A paradicsomot forró vízbe dobom, hogy könnyen eltávolítható legyen a héja, azután felkarikázom. A paprikát kicsumázom, majd a hámozott padlizsánnal és paradicsommal együtt favillával összetöröm. 3,5 dl olívaolajon megpárolok 3 fej apróra vágott vöröshagymát, majd a padlizsánt a paprikával, és a paradicsommal addig főzöm, amíg teljesen pépessé válik, (vagy összeturmixolom) közben ízlés szerint sózom, cukrozom, és beleöntöm apránként a DXN Vinaigrette ecetet. 3-4 egész babérlevéllel, kávéskanálnyi törött feketeborssal, egész köménnyel ízesítem. Ezután hozzáadom a megtisztított és zúzott fokhagymát, majd még egyszer fölforralom. Jól kiforrázott és lecsöpögtetett kicsi üvegekbe töltöm, rácsurgatok egy kiskanálnyit a maradék olíva olajból és légmentesen lekötöm. Száraz dunsztban tartom addig, amíg kihűl. Csípős paprika hozzáadásával pikánsabb hatást érhetünk el. Grillezett, sült húsokhoz, vagy pirítóssal kiváló.