Birsalmasajt


Hozzávalók:

3 kg érett birsalma
1,5 kg cukor
őrölt szegfűszeg,
esetleg őrölt fahéj is,
1/2 citrom leve,
dió

Elkészítés:

A birsalmákat megmosom, a magházat eltávolítom, majd héjastul apró kockákra darabolom, és egy vastag falú lábasba teszem. Annyi vizet öntök rá, hogy éppen ellepje, és addig főzöm, amíg megpuhul. (kb. 30 perc) Leszűröm a levét, majd a gyümölcshúst rúdmixerrel összeturmixolom, hozzáadom a cukrot, a citrom levét, és visszateszem főni. Folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzöm. Vigyázni kell, mert könnyen leragad! Próbaképpen egy kis tányérra cseppenthetünk belőle, és hűtőbe téve, ha gyorsan megdermed, akkor eléggé besűrűsödött.

Mikor elkészült, kis kerek tálakat kibélelünk műanyag fóliával, kiadagoljuk a forró masszát. Ízlés szerint, még forrón, darabolt diót szórhatunk a tetejére. Szobahőmérsékleten 1-2 hétig szárítjuk, (hogy kemény legyen) majd alufóliába csomagoljuk, és hűtőben tároljuk. Ha még marad belőle télre, különösen finom csemege. A spanyolok markáns ízű sajtokkal fogyasztják. Kis kockákra vágva püspökkenyérbe sütve is finom.

Gyerekkoromban nagymamám a szekrény tetején tartotta a szép kerek sajtokat. Alig vártam, hogy megnőjek, mert még székről sem értem el. Szívesen megdézsmáltam volna! :)