Almás pite


Hozzávalók:

60 dkg liszt
20 dkg libazsír, vagy margarin
csipet só
1 tojás sárgája
kb. 2 dl tejföl
1 cs sütőpor
5 dkg élesztő

2-2,5 kg jonathán alma
25 dkg cukor
őrölt fahéj
1 cs vaníliás cukor
10 dkg zsemlemorzsa, vagy darált dió

Elkészítés:

A lisztet elmorzsolom a libazsírral, hozzáadom a tojás sárgáját, csipet sót, és 1 evőkanálnyi cukrot. Beleszórom a sütőport, rámorzsolom az élesztőt, és annyi tejfölt adok hozzá, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Mikor jól elválik a kezünktől a massza, két gombócot formálunk belőle, majd 1/2-1 órára hűtőbe tesszük pihentetni.

Közben meghámozzuk, az almákat, és eltávolítjuk magházát, azután nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a maradék cukrot, őrölt fahéjat, a vaníliás cukrot és jól összekeverjük.

Elővesszük a hűtőből a tésztánkat, és szobahőmérsékleten 1/2 - 1 órát kelesztjük. Azután az egyik gombócot kb. 1/2 cm vastagságúra nyújtjuk. Belehelyezzük a kizsírozott, sütőpapírral bélelt tepsinkbe. Rászórjuk a darált diót, vagy a zsemlemorzsát, hogy az alma ne áztassa el a tésztánkat. A reszelt almát lecsöpögtetjük a levétől, és ráterítjük a tésztára. A másik tésztagombócunkat szintén 1/2 cm vastagságúra nyújtjuk, és befedjük vele az almát. Tetejét villával megszurkáljuk, hogy a gőz könnyen távozhasson, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Kb. 1/2 óra.

Tálalás előtt rombusz alakúra szeleteljük, és porcukorral megszórjuk.