KÁVÉRECEPTEK - ALKOHOL HOZZÁADÁSÁVAL KÉSZÜLT KÁVÉITALOK



CAFÉ ROYAL: egy előre megmelegített kanálba kockacukrot teszünk, konyakot
öntünk rá, meggyújtjuk, majd kis idő múlva, még égve, egy dupla feketébe
csepegtetjük úgy, hogy a kávéban egy-két pillanatig égjen.

DIÓS MOKKAKÁVÉ: minden dupla feketéhez két-három cl diólikőrt keverünk, a
csésze is és a kávé is meleg legyen.

KÁVÉFLIP: anyagszükséglet: egy dupla fekete, egy evőkanál porcukor, egy
tojássárgája, 3 cl konyak és szájjég (kisméretű jégkocka). Shakerben
(keverőedényben) összerázzuk, kiöblösödő pezsgőspohárban szolgáljuk fel, de
előzőleg megszórjuk a tetejét finomra őrölt kávéval.

KÁVÉPUNCS: egy tiszta edényben 2 dupla feketekávét, háromnegyed liter
malagabort (az édes vermut is megfelel) felforralunk, majd levesszük a tűzről,
és előmelegített, fémkeretben elhelyezett, füles poharakban forrón szolgájuk
fel.

LONDONI KÖD: erős feketekávét, vaniliafagylaltot és whiskyt keverünk össze
megfelelő arányban (egy dupla feketéhez 5 dkg fagylaltot, és 5 cl whiskyt kell
számítani).

NÉGUSMOKKA: egy dupla fekete, egy kis adag vaníliafagylalt, 2-3 cl mokkalikőr,
a tetején tejszínhabbal díszítve.

ÖRMÉNY KÁVÉ: a kávéscsésze aljára cukrot teszünk, erre 1-2 cl tiszta szeszt
öntünk, majd meggyújtjuk. A cukor karamellizálódása után a forró kávét
hozzáöntjük, majd lefedjük. Fogyasztása előtt újra 1-2 cl tiszta szeszt öntünk
rá.

PÁRIZSI NÁSZ: egy nagyon erős dupla feketében feloldunk 15 dkg tejcsokoládét,
jól elkeverjük, majd kissé lehűtjük. 3 dkg tejszínhabot és 5 cl konyakot
keverünk hozzá.

PÉCSI FLIP: 4 cl lehűtött kávélikőrhöz 4 cl tojáslikőrt keverünk, majd kevés
tejszínhabbal díszítjük.
 
(Vasárnapi Blikk 1999-04-18)