Fügelekvár, ahogy én szeretem

Az idei volt az első olyan év a fügefánk történetében, amikor nem csak megkóstolhattuk a termését, hanem már a téli borongós napokra gondolva néhány üveg lekvár is készülhetett belőle. A nyári időjárás nagyon kedvező volt a gyümölcsök érésére. Már tavasszal látható volt, hogy gazdag termés lesz az idén. Igaz, ez máskor is volt már így, aztán jött a tavaszi fagy, a szél, eső, és elvitte a reményeinket.

Ez évben az első érett fügéket májusban kóstolhattuk meg. Majd szépen folyamatosan értek, mi pedig el is fogyasztottuk mindet. Először a horvát tengerparton kóstoltunk friss fügét, ott úgy nőtt az utak mentén, mint itthon az ecetfa. Addig csak az aszalt förmedvényt ismertem, amit a boltokban lehetett kapni, hát a különbség leírhatatlan. El is határoztam akkor, hogy a mi kertünkbe is kell fügefa.

Egy barátunktól kaptuk a facsemetét néhány évvel ezelőtt. Szélvédett, napsütötte oldalra ültettük, de éveken keresztül hiába takargattuk gondosan, legtöbbször elfagyott a hideg télben. Úgy látszik, hogy kis hazánkban is kezdi megvetni a lábát ez a finomság, mert nagyon akart élni a fa, minden évben újra kihajtott. Mostanra erősödött meg annyira, hogy nagyobb terméssel hálálta meg gondoskodásunkat. Az idei második termés mostanra érett be, egyszerre.

Tegnap kb. három-négy kilónyi fügét szüreteltem le. Imádom, de ennyit ki tud egyszerre elfogyasztani? Márpedig sokáig nem lehet tartogatni, mert hamar megbuggyan. Akkor jött az ötlet, hogy kipróbálom a fügelekvárt, így télen is csipegethetünk ebből a különleges ízvilágú, vitaminokkal teli finomságból. Olvastam róla, hogy az ásványi agyagok, mint a kálcium, cink, vas, jód, vagy a kálium mellett megtalálható benne az A, K, B1, B2, E vitamin is. A népi gyógyászatban vérnyomás csökkentőnek, idegnyugtatónak, emésztés elősegítőnek, prosztatagyulladásra, és májbetegségek kezelésére is használják.

Utánanéztem, hogy lehet elkészíteni a lekvárt, és több receptből gyúrtam össze azt az ízvilágot, ami nekem a leginkább tetszett.Az én fügelekvárom így készült:

Hozzávalók:

3 kg friss füge
50 dkg cukor
2 egész citrom
1 tk gyömbérpor
1 kk őrölt fahéj
1 kk kakukkfű

A fügéket megmostam, a végét éles késsel levágtam, a hibás részeket eltávolítottam. A hámozással nem kell bíbelődni, olyan vékony a héja, hogy az maradhat. A fügéket egy lábosba raktam negyedekbe vágva, hozzáadtam a cukrot, és a kimagozott, apróra kockázott citromokat. Több receptben ennél sokkal több cukrot írnak elő, én meg akartam tartani a gyümölcs eredeti ízét, így minimális mennyiséget adtam hozzá. Öntöttem alá 2 dl vizet, és folyamatos kevergetés mellett kb. 40-45 percig főztem. Ekkor egy botmixerrel pépesítettem, hozzáadtam a fűszereket, és még 1/4 órát főztem, hogy összeérjenek az ízek. Mikor kész lett, tiszta üvegekbe töltöttem, amit lezártam, és 10 percre fejre állítottam. Ezután még forrón, plédekkel, párnákkal kibélelt fészekbe ültettem az üvegeket, és kihűlésig hagytam benne.

Ma megkóstoltam, remekül sikerült! Semmi adalékanyag! Szuper lesz télen süteményekbe, fánkokra, vagy lekváros kenyérre. De nagyon jó lehet frissen sültek, grillek mellé is. Érdemes kipróbálni! Akár lila, akár fehér fügéből készíted, nem fogsz csalódni!