Kovászos tejes kifli

Kovászos tejes kifli
(RG konyhájából)
Itt a link:
https://youtu.be/rAR5wRtuSok

kovász (200g összesen):

25 g kovászmag (itt találod az anyakovász készítését)
80 ml langyos víz
1 kk méz (7gr)
100 g BL55 liszt
kb 8 óra alatt összeérleljük

a tészta:

200 gr frissített kovász
600 gr BL55 liszt
350 ml langyos tej
15 gr vaj v. margarin
12 gr cukor
10 gr só

Átszitálom a lisztet, hozzáöntöm a tejet, és lazán, kicsit összegyúrom, 30 percig pihentetem. Hozzáadok 200 gr-ot a kovászból, a margarint, a cukrot, majd lassan összedagasztom, és hozzáteszem a sót, ezután még dagasztom. Kb. 1 órát pihentetem, majd olajos kézzel áthajtom, és még legalább 2 órát pihentetem. 75 gr-os darabkákra osztom, (kb 15 db) és gombócokat formálok belőle. Vékonyan megolajozom a tetejét, folpackkal befedem és hagyom pihenni 30 - 60 percig. Belisztezem enyhén a gombócokat és megformázom a kifliket a következő módon: sodrófával föl-le irányban vékonyra nyújtom, majd kifelé irányuló mozdulatokkal, fentről kezdve, felsodrom a tésztát kifli alakúra. Tepsiben, folpackkal letakarva 2 órát kelesztem. Vízzel alaposan lespriccelem, egész köménymaggal, és darabos sóval vagy szezámmaggal megszórom a tetejét. 220 fokos sütőben, légkeveréssel, gőzzel telített sütőbe teszem, 15 perc alatt készre sütöm. Kicsit lespriccelem vízzel és rácson kihűtöm.

elkészült a kovászos vajas kiflim