Göngyölt húsvéti bárány



Hozzávalók (4 személyre)

Kb. 1 kg kicsontozott bárányhús (lehet hentes által kocsontozott nyak, comb, lapocka), mely egy 25x30 cm-es lap alakúra kikloppfolható és felgöngyölíthető
2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj
1 evőkanál extra szűz olíva olaj
1 evőkanálnyi vaj
1 csapott teáskanál só a kiklopfolt hús besózásához
1 mokkáskanál őrölt fekete bors a kiklopfolt húst borsozásához
1 kicsi, friss ágacska kakukkfű (vagy egy fél mokkáskanál szárított kakukkfű a hús szaftjába) (ügyeljünk a kakukkfűvel, frissen és szárítva is igen aromás fűszer!)
½ mérőcsésze víz
3 evőkanál DXN Vinaigrette ecet

A töltelékhez:

150 gr (kb. 2-3 nagy szelet) kovászos házikenyér vízbe áztatva, majd jól kifacsarva (beáztathatunk kb. 2-3 zsemlét is kenyér helyett)
15 gr szárított szegfűgomba, langyos vízben visszaduzzasztva és apró darabokra vágva (helyette készíthetjük kucsmagombával vagy vegyes erdei gombával)
2 egész keményre főzött tojás, apróra felkockázva
1 csokor friss petrezselyemzöld apróra vágva vagy helyette 1 púpozott evőkanálnyi szárított petrezselyemzöld
1 teáskanál őrölt édes pirospaprika
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 teáskanál kakukkfű (jobb ha van friss, de lehet szárított is)
½ teáskanál fokhagyma granulátum vagy 4-5 gerezd péppé zúzott fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt koriander
1 csapott teáskanál só
1 egész nyers tojás

Elkészítés:

Keverjük össze alaposan a töltelék hozzávalóit. Klopfoljuk jól ki a bárányhúst. Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát. A közepére halmozzuk fel hosszában végig a tölteléket. Göngyöljük rá két oldalról a húst, varjuk össze előbb a „göngyölt húsrúd” egyik végét egy nagyobb tűvel és fehér cérnával, aztán végig hosszában, végezetül pedig a másik végét is varrjuk be. Tegyük tepsibe, dobjunk alá 2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olajat, a 2 evőkanál extra szűz olíva olajat, az evőkanálnyi vajat. Dobjuk a húsra a friss kakukkfű ágacskát, a bő fél mérőcsészényi vízzel elkevert 3 evőkanál DXN Vinaigrette ecetet (vagy fehérbort – veltelinit például, vagy cserszegi fűszerest – vagyis valamilyen jó minőségű száraz, fehér, kicsit illatos bort. Sütőben fóliával letakarva pároljuk puhára, a végén távolítsuk el a fóliát, és pirítsuk ropogósra a tetejét.